Bordplader i træ, har rigtig mange gode fordele kontra andre

Vi kender det alle, efter mange års brug og slitage, så kan selv den mest hårdføre køkkenbordplade trænge til en udskiftning. Men som med så mange andre ting, kan det være en svær beslutning, at skulle vælge materialet til den nye.
Mange spørgsmål opstår, tilfredsheden med den gamle, hvad er der kommet på markedet siden sidst, hvad er behovet osv.

I mange år, har det været moderne at det skulle være praktisk, minimalistisk og vedligeholdelsesfrit. Men sådan er det ikke længere, der er plads til andet end det kolde rustfrie stål, granit, marmor og lignende materialer.
Så er er tiden kommet, efter at være blevet overskygget af prangende sten som granit og marmor og vedligeholdelsesfrie manipulerede materialer som kvarts og anden solid belægning, er naturlige træ bordplader igen ved at få en reel genoplivning. Konstrueret af stykker af løvtræ, lamineret sammen med lim, så de får en styrke og stabilitet der svarer til de andre typer og ikke mindst den næsten vedligeholdelsesfri overflade. Mens de samtidig giver en varm og organisk overflade i dit køkken. En overflade der er vidunderligt tilgivende og skånsom mod tallerkner og som samtidig er i stand til at absorbere støjen fra en travl husholdning med forældre og børn i gang på samme tid. Vælger man derimod bordplader i træ uden laminat, får man også fornøjelsen af, at kunne ”genoplive” sin plade, hvis den skulle blive beskadiget. For eksempel hvis den får pletter, mærker eller lignende, så kan du udbedre det, fordi det er et naturligt produkt, der stadig kan arbejdes med. Dog kræver en naturlig bordplade lidt vedligeholdelse, den skal med jævne mellemrum have en gang olie for at beholde sit naturlige flotte look og kunne tåle dagens udfordringer i køkkenet.

Og lige en sjov detalje, som et godt argument til hvorfor man skal vælge en træbordplade frem for så mange andre typer.
Indtil 1880'erne, arbejdede slagtere på tykke plader af ahorn, som var udsat for det hårde slid det er, når slagteren står og opdeler kød dagen lang. I begyndelsen af 1900'erne, blev det opdaget, at stykker af hård ahorn limet sammen i store blokke, gav en stærkere og mere holdbar overflade, der endnu bedre kunne modstå udfordringerne fra slagterens skarpe udstyr.

Lige et par fordele ved at vælge træ bordplader.
Du kan sagtens finde nogle budget-venlige typer, som stadig har de gode egenskaber. Det behøver ikke være en massiv træ bordplade, lavet af birk eller bøg, da de vil koste lidt mere end laminat, men det kan varmt anbefales. Og sammenlignet med andre typer bordplader, er prisen langt mindre end halvdelen, af startprisen for natursten eller andre manipulerede materialer.
Dernæst er de lette at installere. Det er muligt at præfabrikere din nye træbordplade sådan, at den passer lige rundt om hjørnet, til evt. dræn og apparater i dit køkken, meget lettere end de fleste sten. Efterbehandling og vedligeholdelse af træ er samtidig også mere ligetil.
De er på engang både stærke og bløde. I modsætning til en stenbordplade, er der ingen klapren når du sætter en pande eller et glas og tabt service, er mindre tilbøjelige til at gå i stykker.
Da træ er et ”blødt” materiale sammenlignet med for eksempel sten, vil det også hjælpe til at dæmpe støjen i køkkenet fra maskiner m.m., mens sten vil forstærke lyden i stedet, da det er en ”hård” overflade.
Skulle der ske er skade i bordpladen, fra for eksempel knive, små brænd mærker fra gryder og lignende, kan de nemmere udbedres, da pladen kan slibes og poleres op på ny med olie eller lak. Har sten pladen fået en skade, er den permanent, den kan ikke på samme måde repareres.

Håber denne artikel har været med til, at belyse nogle af fordelene ved at vælge træ bordplader frem for andre, så de kan fortsætte deres come back på markedet.