En centralstøvsuger har både store fordele og ulemper

Når der skal gøres rent, kender vi alle de små smutveje for hurtigt at få det overstået, så vi kan komme videre til noget der er meget sjovere. Heldigvis er vi i nutidens Danmark så privilegerede at have en masse hjælpemidler og et af de helt store hits er en centralstøvsuger. Du finder ikke mange nyere huse, hvor der ikke er installeret en og rigtig mange som renoverer ældre huse, vælger faktisk at eftermontere en.
Men som med så mange andre ting, er det også fordele og ulemper ved denne støvsuger og artiklen her vil prøve at fremhæve de største fordele og ulemper.
Nogle af de helt klare fordele er, at du ikke skal bakse rundt med en støvsuger, du er fir for at den kører ind i alle møblerne og laver trælse mærker. Samtidig er du også fri for at der kommer ridser i gulvet og dørkarmene fra støvsugeren.
Med en almindelig støvsuger skal man med jævnemellemrum skifte posen når den er fuld, der kan man med en centralstøvsuger nøjes med at tømme skidtet ud ca. to gange om året. Skidtet samles nemlig i en stor beholder som kan rumme lige 10 – 30 l.
Denne beholder er placeret et fjernt sted i huset, det kan være i kælderen, på loftet eller i teknikrummet og derfor undgår man også at støvet blæses tilbage til i huset når man støvsuger. Al udblæsningsluften ledes udendørs og det er med til, at man har et sundere indeklima.
En klar fordel er at de fleste modeller er meget støjsvage og ved at motoren sidder ude ved skidt beholderen, vil man ikke kunne høre støjen inde i huset. Kun den svage lyd af luften inde i støvsugerslangen.
EN sidste fordel der lige skal femhæves er, at trapper ikke længere er et problem når de skal støvsuges, for med en centralstøvsuger er det kun slangen du skal slæbe op og ned og ikke hele den tunge støvsuger.
Der er selvfølgelig også nogle ulemper og en af dem er at man skal håndtere en op til 9 meter lang støvsugerslange og samtidig fylder en så lang slange en del når den skal gemmes ind i skabet. Der er også risiko for at der samler sig støv i den lange støvsugerslange og man kan være uheldig at det kommer ud når man ruller slangen sammen.
En centralstøvsuger egner sig primært til huse og så kræver det at man installerer den og det er klart en udgift der langt overstiger hvad en almindelig støvsuger koster.
Skulle man ved et uheld kommer til at støvsuge noget af ungernes legetøj op, kan det være ret besværligt at finde det igen, ligesom det kan være noget at en udfordring hvis der sætter sig noget fast inde i den 9 meter lange støvsugerslange.
Der er klart nogle fordele men også ulemper, så man skal gøre op med sig selv hvad man synes vægter højst fordelene eller ulemperne.