Kontorindretning er vigtigt for et godt arbejdsmiljø

Rundt omkring i landskabet skyder der den ene store pompøse bygning op efter den anden, med store glaspartier og arkitektoniske design finesser. I alle disse bygninger holder der en masse virksomheder til og en af de helt store trends er team spirit og det vil sige at man er gået fra at have små celle kontorer og i stedet lave kontorindretning med storrums kontorer.
Ud over tankerne bag fællesskabsfølelse og team spirit, er det også pladsbesparende. Det kræver en væg hver gang der skal laves et kontor rum, men med de her storrumskontorer vil der kun være behov for passage gange mellem de enkelte arbejdspladser.
Dog har det med tiden vist sig, at denne kontor form ikke er optimal og har den ønskede effekt af team spirit og effektivitet. Det er en misforståelse, at der kommer noget godt ud af at sætte så mange mennesker i et rum og samtidig forvente at de kan koncentrere sig om deres arbejde. Der er langt mere støj og forstyrrende elementer ved at side mange mennesker samlet end at sidde nogle få stykker eller alene på et kontor. Om man skal gå i den anden grøft og lave en mands kontorer over hele linjen, er ikke nødvendigvis svaret på problemstillingen med en optimal kontorindretning. Men en kombination vil nok være en god ide. Det vil sige der er nogle større kontorer hvor der kan sidde nogle stykker sammen og så nogle små kontorer, hvor man kan trække hen hvis man har brug for ekstra ro, for at fordybe sig i en opgave. Eller hvis man skal holde et møde, så kan man heller ikke sidde på et stort fælleskontor.
En af de store udfordringer med disse storrumskontorer er, hvordan får man dem indrettet så de tilgodeser de ansattes behov for ro til arbejdet.
Mange kontorer er begyndt at lave kontorindretning, hvor man opdeler rummet i små kontorer, ikke ved at bygge vægge, men ved at opstille skærmvægge. De er samtidig også med til at opsnappe noget af al den støj der uundgåeligt også vil være på et kontor hvor der sidder mange og arbejder sammen. Man kender det godt fra de her telefon sælgere der ringer ud til en for at sælge noget, når man taler med dem kan man høre en gevaldig snakken i baggrunden og det er fordi de typisk sidder i store kontormiljøer og alle ringer ud på samme tid. Det kan være meget forstyrrende for den der skal ringe, men ikke mindst for den der bliver ringet til, for ofte kan man næsten bedre høre hvad sidemanden siger, end den man egentlig taler med.
Så det er vigtigt at tænke på indretningen når man designer et nyt kontor.