En cykelhjelm er bevist at beskytte dit hoved ved et styrt

Dette gør det omkring så klart som det kan være. For at holde sig ude af statistikkerne over skadede eller døde på grund af cykelulykker, skal du altid have en hjelm på hovedet når du cykler. Forskning har vist, at hjelme er ekstremt effektive til, at forhindre hovedskader. Men rigtig mange cyklister tager chancen og cykler uden cykelhjelm.
En af grundene hertil er, at der også er en bekymrende kulturel stigmatisering omkring det, at have hjelm på når man cykler.

Men heldigvis er producenterne af hjelme kommet lang vej, med hensyn til udseende og andre praktiske forhold. Du kan i dag købe foldbare hjelme, som du nemt kan bære rundt på og hjelme lavet med æstetik i tankerne, så de også er smarte at cykle rundt med.

Talrige undersøgelser har fundet ud af, at cykelhjelme er effektive til at reducere hovedskader på cyklister. En analyse baseret på 13 estimater af effekten på hoved skader, af at bære en cykelhjelm konkluderede, at risikoen for skader på hovedet er reduceret med 60%). Den samme undersøgelse konkluderede også, at risikoen for hjerneskader er reduceret med 58% og risikoen for facial skade er reduceret med 47%.

Har du også ofte tænkt dine tanker, når en cyklist suser forbi i meget høj fart, uden at have en cykelhjelm på hovedet? Mon ikke de fleste gør det? Der skal blot én fejl til, en distraheret bilist, og det værste der kunne ske det sker. En cyklist ligger pludselig på intensiv afdeling, i stedet for at være på vej videre til sin destination. Og det er fordi, han blev ramt af en bilist, mens han cyklede glad afsted for fulde fart, på en travl gade uden hjelm.

Enhver, der er på en cykel skal være iført en hjelm, det er ikke til diskussion, hvis man har sit liv kært. Men hvorfor gør de så ikke det, når det er bevist, at være total hul i hovedet at lade være?
Svaret til det spørgsmål, kom vi lidt ind på i starten af artiklen. Det er fordi cykelhjelme ikke er praktiske og særlige tjekkede at cykle rundt med, er de argumenter man hører oftest. Men det tidligere, for i dag kan man købe rigtig mange, som har et fedt design samtidig med at den passer på dit hoved, når du cykler rundt i trafikken og uheldet skulle være ude.
Men en anden faktor affødt af ovenstående problematik, er rollemodeller. Når ikke mor og far cykler med hjelm hvor for skal jeg så, spørger børnene ofte. Derfor er det vigtigt, at de voksne begynder at tage ansvar og viser sig som gode rolle modeller for børnene både mens de er små, men også når de bliver større og teenagere, så de kan se at det ikke er pinligt at cykle med cykelhjelm og passe på sig selv og sit hoved. Hovedet har vi kun et af, det er en af de eneste ting, vi ikke kan erstatte hvis det går i stykker.

Så lad være med at cykle med hovedet under armen, men derimod med en cykelhjelm på hovedet.