Udendørs møbler skal vælges ud fra placering og vedligehold

Der er noget virkelig rart ved idéen om, at indrette en del af din terrasse, til et område med fuld afslapning og hygge. En af de store udfordringer ved, at bo i Danmark er bare at det er så få måneder, hvor det virkelig giver mening med sådan et hygge område med udendørs møbler, på grund af det er mest hyggeligt når vejret er varmt og dejligt.

Det kræver ikke meget, at lave et lækkert og hyggeligt miljø i haven og hvis man vælger de rigtige langtidsholdbare møbler kan det betyde hele forskellen mellem at hænge ud på terrassen og nyde den friske luft i stedet for at smide sig indenfor på sofaen. Vælger du langtidsholdbare møbler og husker at pleje og vedligeholde dem, kan de holde i mange sæsoner og derfor kan man godt vælge nogle lidt dyrere og bedre udendørsmøbler, for hvem gider sidde i ubekvemme og ubehagelige havemøbler, til en hyggestund i gårdhaven, i ret lang tid af gangen.

En af den ting du skal være opmærksom på, når du køber møbler udendørs brug er, at du ofte vil se sjuskede svejsninger, dårlig lakering og lignende ting. Mange tænker deres udendørs møbler som secondære og det giver selvfølgelig også mening, når de ikke bruges ret store dele af året. Men faktisk skal man tænke på, at de møbler du har stående udenfor på terrassen, skal kunne holde til mindst lige så meget om end ikke mere, end de møbler du har inden for. Dine havemøbler skal kunne holde til, at stå ude i al slags vejr, lige fra stærk sol, til blæst og regn. Og det kræver at dine havemøbler er udført perfekt og er af en god kvalitet, for ellers holder de kun en sæson og det bliver dyrt i længden.
Så det kan være en god ide, at give lidt mere for dine udendørs møbler, og få nogle i god kvalitet og som kan holde mange sæsoner end købe de billigste der hurtigt bliver grimme og som holder en sæson max to. På den lange bane er det billigere at købe en ordentlig kvalitet.

Din bedste chance, når der skal træffes beslutning om de rigtige materialer til dine udendørs møbler er at vurdere, meget til du gider at bruge på dine møbler og samtidig hvor meget tid du vil bruge på at pleje og vedligeholde dem.
Her er et par eksempler:
En plast stol vil være rust resistente og også let at flytte rundt på, hvis du har planer om at de skal kunne flyttes rundt, alt efter hvor de skal bruges eller stilles væk i skuret om efteråret.
Som et andet valg, kunne det være et cedertræ havemøbel sæt. Det vil være mere robust og du føler det måske mere som et reelt møbel. Det vil dog kræve mere vedligeholdelse, det skal for eksempel vaskes ned og have en gang olie eller lignende hver år. De er også væsentlig tungere, hvis de skal flyttes fra sted til sted for eventuelt at fange solen.
Aluminium, plast og PVC - disse materialer er også rustfri, men også lette, relativt billige og kræver meget lidt pleje og vedligehold. De skal blot vaskes let med lidt vand og sæbe.
Stål og smedejern er begge tunge og robuste, men de ruster hvis ikke de får noget, der sikrer dem mod vejret eller bliver malet med jævne mellemrum.
Rattan, kurveflet og naturlige græs er ret utrolige. Det er ret utroligt, hvor godt naturlige materialer som kurveflet holder udseendet udendørs, især hvis de er behandlet med en harpiks finish. De kræver yderligere noget der kan vejr sikre dem hvert år, for at forblive pæne.
Så er der træ havemøblerne - Naturtræ ser meget attraktivt ud, når vi tale om udendørs møbler. De kræver dog regelmæssig behandling med et konserveringsmiddel og kræver noget UV-beskyttelse. Det anbefales at vælge vejrbestandige træsorter som teak, cypres og cedertræ.

Alle elsker en god handel, og sæsonbetonede emner som udendørs møbler kan variere ret meget i pris, helt op til 40 procent afhængig af, hvornår og hvor du køber. Så hvis du ved du skal have nye havemøbler, så undgå at købe i foråret, når sæsonen starter, men derimod vente til sæsonen slutter.
Selv hvis du køber i august og gemme dine indkøb i garagen eller kælderen indtil næste forår, vil du have gjort et godt køb og være klar til næste års sæson.