En løbecykel er god til at træne barnets balanceevne

Førhen når børn skulle lære at cykle, gik det via først en trehjulet cykel, hvor børnene lærte at træde rundt mens de var i siddende position. Og når det er tid til at skifte til en større cykel var det en to hjulet med støttehjul, hvor de langsomt lærte at holde balance og samtidig træde rundt i pedalerne. Og når der var styr på det, så var det forældrenes tur til at lege støttehjul, ved at løbe afsted bag efter barnet med en pind monteret, så de ikke væltede.

Men der er mange børn i dag, der springer over den to hjulede med støttehjul og går lige fra den trehjulede til den tohjulede, dog i en udgave uden pedaler og derfor kaldt for en løbecykel.
Og der er ikke mange børn i dag der ikke har haft sådan en og langt hen af vejen giver det også god mening. Man skal blot have for øje, at der også kan være en enkelt hage eller to ved dem.
Ved at køre på cykel med støttehjul, øver barnet både at holde balancen men også det at kunne træde i pedalerne samtidig. Det lærer de ikke ved at køre på en løbecykel, til gengæld får de trænet balancen max fra starten af. Og de oplever også at de kan få rigtig god fart på, hvilket de fleste synes er fedt. Men som samtidig også er en af faktorerne der gør det til en udfordring. For det er ikke alle børn der i en alder af 2 år, er i stand til, at kunne styre cyklen ved den øgede fart. Der er den trehjulede model langsommere.

Der findes to modeller, en som anbefales til børn fra 1 år af og en fra 2 år og op. Forskellen er om den har to eller fire hjul. Bege modeller betragtes som en løbecykel og det anbefales klart at denne vejledning overholdes.
Som nævnt før er hastighed, en af de faktorer som har stor betydning for børn i den alder og den fir hjulede model kører med en hastighed som barnet på 1-2 år kan tackle. Lige så snart du vælger en model med to hjul, vil hastigheden stige og barnet vil få sværere ved at styre cyklen.
Der findes mange forskellige brands inden for løbecykler, men et af de største hvis ikke det er det største, er Puky og fås i mange forskellige modeller, både til drenge og piger. Og de har faktisk også nogle trehjulede begynder modeller.

Mange af de børn, der har haft en løbecykel vil kunne springe den to hjulede cykel med støttehjul over, da balancen er så god at de sagtens kan cykle på den. Der er dog en enkelt udfordring der gør det vanskeligt for nogle, at komme i gang på den to hjulede. Det er evnen til at kunne træde i pedalerne, imens de skal holde balancen og orientere sig om at cykle samtidig.
Men om man skal vælge den ene løsning eller den anden, afhænger meget af barnet og hvad der forekommer mest naturligt for barnet. Det er alt i alt lidt af en temperaments sag.

Så sum og summarum start med en trehjulet cykel, hvor du kan hjælpe barnet med at komme fremad, så det bliver stimuleret til at opbygge en sund cykel glæde. Herefter introducerer du en løbecykel og når barnet er klar så vil de fleste kunne fortsætte direkte på en almindelig to hjulet cykel uden det store besvær og nogle vil for en kort periode lige skulle et smut forbi støttehjulene.
Og der er ikke noget der er mere rigtigt end noget andet, så længe man husker at følge barnets almindelige udvikling og ikke forcerer noget, som det altid er med børn.